ΑθλημαΑλλαΑστρολογίαΤεχνολογία – ΕπιστήμηΦιλόζωος

Ποια ήταν η αιτία της καταστροφής του Τσερνομπίλ | Τι έγινε μετά;

Έχουν περάσει 35 χρόνια από την καταστροφή του Τσερνομπίλ, η οποία κατέστρεψε τη ζωή σε μια πόλη και άφησε αντίκτυπο σε δεκάδες πόλεις. Στις 26 Απριλίου 1986, η έκρηξη που σημειώθηκε στον 4ο αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού στην πόλη του Τσερνομπίλ στο Πρίπιατ της Ουκρανίας, που ήταν τότε μέρος της Σοβιετικής Ένωσης, προκάλεσε το θάνατο περίπου 5 χιλιάδων ανθρώπων. Αυτή η καταστροφή, η επίδραση της οποίας διήρκεσε δεκαετίες, έβαλε τέλος στη ζωή στην περιοχή λόγω της υψηλής ακτινοβολίας που εκπέμπεται.

Γιατί συνέβη η καταστροφή του Τσερνομπίλ;

Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνομπίλ, ο οποίος τέθηκε σε λειτουργία το 1970, λειτουργεί χωρίς προβλήματα εδώ και 16 χρόνια. Στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας που αποτελείται από 4 μονάδες αντιδραστήρα, ο 4ος αντιδραστήρας, όπου σημειώθηκε η έκρηξη, λειτουργούσε εδώ και 3 χρόνια.

Πώς ξεκίνησε;

Στις 25 Απριλίου 1986, μια μέρα πριν συμβεί το περιστατικό, η τροφοδοσία ρουτίνας συντήρησης του 4ου αντιδραστήρα άρχισε να διακόπτεται σταδιακά. Οι μηχανικοί που είναι υπεύθυνοι για τη συντήρηση αποφάσισαν να κάνουν ένα πείραμα για να μην κολλήσουν μπροστά σε μια πιθανή διακοπή ρεύματος. Έτσι ξεκίνησε η διαδικασία που οδήγησε στην καταστροφή του αιώνα.

Δοκιμή στον αντιδραστήρα

Ενώ η ισχύς του τέταρτου αντιδραστήρα μειώθηκε στο 50 τοις εκατό, ένας από τους άλλους αντιδραστήρες ενεργοποιήθηκε ως απαίτηση της δοκιμής. Το σύστημα ψύξης έκτακτης ανάγκης απενεργοποιήθηκε επίσης και όλος ο ατμός μεταφέρθηκε σε έναν μόνο αντιδραστήρα. Στη συνέχεια συνεχίστηκε η μείωση ισχύος του 4ου αντιδραστήρα.

Ποια ήταν η πραγματική αιτία των εκρήξεων που προκάλεσαν την καταστροφή του Τσερνομπίλ;

Ενώ το πείραμα συνεχιζόταν, το πείραμα δεν σταμάτησε παρά τις αναποδιές. Η ισχύς στον αντιδραστήρα αυξήθηκε ανεξέλεγκτα, τα καύσιμα υπερθερμάνθηκαν και έλιωσαν το περίβλημα του καυσίμου και ο ατμός που δημιουργήθηκε από τη θερμότητα σε επαφή με το νερό προκάλεσε έκρηξη. Δευτερόλεπτα μετά την πρώτη έκρηξη σημειώθηκε και δεύτερη έκρηξη.

Τα πρώτα αποτελέσματα της καταστροφής του Τσερνομπίλ

Ο αντιδραστήρας όπου έγινε η έκρηξη κάηκε ολοσχερώς, τόνοι ραδιενεργού υλικού απελευθερώθηκαν στο περιβάλλον λόγω της τήξης της καρδιάς του αντιδραστήρα και της έλλειψης δοχείου ασφαλείας. Μετά την έκρηξη, 31 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ωστόσο, αυτός ήταν ο πρώτος προσδιορισμένος αριθμός και με την πάροδο του χρόνου έδειξε την καταστροφική επίδραση της καταστροφής του Τσερνομπίλ.

Η υψηλή ποσότητα ακτινοβολίας που δέχονται σε 3 λεπτά

Αυτοί που εργάστηκαν για να καθαρίσουν τα απομεινάρια της καταστροφής, πυροσβέστες που έσβησαν τη φωτιά, παραϊατρικοί, με λίγα λόγια, όλοι στην περιοχή της έκρηξης εισέπνευσαν πολλές φορές περισσότερη ακτινοβολία από ό,τι θα μπορούσαν να έχουν εκτεθεί σε ολόκληρη τη ζωή τους σε μόλις 3 λεπτά. Οι περισσότεροι πέθαναν μέσα σε ένα χρόνο.

Τι έγινε μετά?

Μετά την καταστροφή του Τσερνομπίλ, χιλιάδες άνθρωποι που επλήγησαν από ραδιενέργεια και καρκίνο σε κοντινές περιοχές, ακόμη και στην Τουρκία, έχασαν τη ζωή τους. Οι αγροτικές εκτάσεις έχουν καταστεί άχρηστες, τα δάση έχουν εξαφανιστεί, η ζωή έφτασε στο τέλος της. Το κτίριο του Τσερνόμπιλ θάφτηκε με τσιμέντο και χάλυβα για να αποφευχθεί η κλιμάκωση της καταστροφής. Περίπου το 90 τοις εκατό των ραδιενεργών υλικών είναι ακόμα κάτω από αυτή την ταφή.

Ποια είναι η τελευταία κατάσταση στο Pripiyat; Είναι ακόμα επικίνδυνο έδαφος;

Σήμερα, δεν υπάρχει ακόμα ανθρώπινη ζωή στην ουκρανική πόλη Pripyat, όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνομπίλ. Οι επιστήμονες λένε ότι χρειάζονται εκατοντάδες χρόνια για να φτάσει το επίπεδο ακτινοβολίας σε κανονικές τιμές και χρειάζονται χιλιάδες χρόνια για να εξαφανιστεί τελείως.

Συνεχίζεται η ζωή στο Τσερνόμπιλ;

Αλλά τους τελευταίους μήνες, έχει αποδειχθεί ότι έχει ζωή στο Τσερνόμπιλ. Ο επιστήμονας James Beazley εντόπισε πολλά είδη ζώων με κάμερες με αισθητήρες κίνησης που εγκατέστησε στην πόλη. Φάνηκε ότι ζώα όπως ενυδρίδες και αλεπούδες ζούσαν στο Τσερνόμπιλ, όπου η επίσκεψη απαγορεύεται ακόμη και σήμερα.

Πηγή: 1

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button