ΑθλημαΑλλαΑστρολογίαΤεχνολογία – ΕπιστήμηΦιλόζωος

Πώς γιορτάστηκε για πρώτη φορά σήμερα;

Σήμερα, 22 Απριλίου, είναι η Ημέρα της Γης. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι παγκόσμιοι πόροι εξαντλούνται ραγδαία λόγω της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η σημασία του σήμερα είναι ξεκάθαρη. Ειδικά το 2021 ήταν μια εξαιρετικά σημαντική χρονιά για τις συζητήσεις για το κλίμα. Τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες για την πρόληψη της κλιματικής αλλαγής και την αύξηση των περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων. Σήμερα, οι παγκόσμιοι ηγέτες θα οργανώσουν μια εικονική σύνοδο κορυφής για να συζητήσουν το θέμα του κλίματος. Στη διήμερη σύνοδο θα παραστούν 40 ηγέτες. Το σημαντικότερο κλιματικό γεγονός της χρονιάς είναι η συνάντηση COP26 που θα πραγματοποιηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη τον Νοέμβριο. Σε αυτή τη συνάντηση, θα πρέπει να τεθούν μακροπρόθεσμοι στόχοι για την επίλυση της κλιματικής κρίσης. Πριν από τη σύνοδο κορυφής που θα ξεκινήσει σήμερα, συγκεντρώσαμε τα πράγματα που είναι περίεργα για την Ημέρα της Γης. Τι είναι η Ημέρα της Γης, πώς προέκυψε, πότε γιορτάστηκε για πρώτη φορά;

Η Ημέρα της Γης, 22 Απριλίου, καθιερώθηκε για πρώτη φορά από τον John McConnell στο Εθνικό Παγκόσμιο Συνέδριο της UNESCO το 1969 στο Σαν Φρανσίσκο.

Ημέρα της Γης

Ο McConnell εισήγαγε την ιδέα της διοργάνωσης μιας ειδικής ημέρας για να γιορτάσουμε τη ζωή και την ομορφιά του κόσμου μας και να επιστήσουμε την προσοχή στις περιβαλλοντικές απειλές που αντιμετωπίζει.

Ημέρα της Γης

Αυτή η ιδέα υποστηρίχθηκε από τον τότε Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών U Thant. Η πρώτη προτεινόμενη ημερομηνία του McConnell για τον εορτασμό της Ημέρας της Γης ήταν η 21η Μαρτίου, η ισημερία (όπου μέρα και νύχτα είναι ίσες).

Αργότερα, το πρώτο κίνημα που αντέδρασε σε περιβαλλοντικά προβλήματα με μεγάλη κοινή γνώμη έμεινε στην ιστορία ως οι πρώτοι εορτασμοί της Ημέρας της Γης στις 22 Απριλίου 1970, με την υποστήριξη του γερουσιαστή του Wisconsin Gaylord Nelson και την οργάνωση του Denis Hayes.

Ημέρα της Γης

Περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν αυτούς τους εορτασμούς. Πραγματοποιήθηκαν πολλά συνέδρια και συμπόσια και δόθηκε προσοχή στα περιβαλλοντικά προβλήματα. Ως αποτέλεσμα, ετοιμάστηκαν οι πρώτοι «Νόμοι για τον Καθαρό Αέρα» και «Νόμοι για το Καθαρό Νερό» των ΗΠΑ.

Ημέρα της Γης

Ο Gaylord Nelson τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, την υψηλότερη πολιτική διάκριση των Ηνωμένων Πολιτειών, για τις προσπάθειές του.

Από το 1990 και μετά, η Ημέρα της Γης έγινε μια μέρα που ξεπέρασε τις Ηνωμένες Πολιτείες και γιορτάστηκε διεθνώς. Στο πλαίσιο των εορτασμών διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις και συνέδρια.

Εορτασμοί σε σχεδόν 200 χώρες διοργανώνονται από το Δίκτυο Ημέρας της Γης που εδρεύει στην Ουάσιγκτον.

Η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, η οποία θεωρείται ιστορική καμπή στον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, υπογράφηκε στις 22 Απριλίου 2016, όταν γιορτάστηκε η Ημέρα της Γης.

Το Ίδρυμα Προστασίας Άγριας Ζωής (WWF-Τουρκία) διοργανώνει τον Διεθνή Διαγωνισμό Πόλεων One World κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου. Στόχος του διαγωνισμού είναι οι πόλεις να μειώσουν τον αντίκτυπό τους στην κλιματική αλλαγή για να διατηρήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στο όριο των 1,5°C. Ο πρωταρχικός στόχος του Διαγωνισμού Πόλεων One World, που διοργανώνεται από το WWF με τη συμμετοχή περισσότερων από 400 πόλεων σε πέντε ηπείρους από το 2011, είναι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η ενθάρρυνση ενός φιλικού προς το κλίμα μετασχηματισμού στις πόλεις και η επιλογή πόλεων που οδηγούν σε ευθυγραμμίζονται με τους στόχους περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. και ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτό. Το φετινό θέμα της Ημέρας της Γης είναι η ανάληψη δράσης για την κλιματική αλλαγή.

Ανάμεσα στις δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν στην Τουρκία, είναι και η διοργάνωση διαφόρων εκστρατειών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με σκοπό την ευαισθητοποίηση.

Πηγή: 1

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button